La solució formada pel triangle Air video server - iPad/iPhone - (airplay) AppleTV2 funciona. Ara bé, depen d'un element que pot estar "offline" en algun moment. Ens podem trobar que esta enxufat carregant la bateria o bé sincronitzant informació amb el PC. I aleshores que??????? No podem veure res?. És una sol·lució totalment iPadependent.
Ara per ara, fins que Apple és decideixi a afegir més alternatives, utilitzant el ATV2 com a Media Center, només tenim les següents opcions:
- Combinació AirVideoServer + iPad + Airplay
- iTunes ("Compartir en casa") + ATV2
- Fer el Jailbreak (alliberar) el ATV2 i instal·lar-hi un media center com el XBMC.
Combinació AirVideoServer + iPad/iPhone + Airplay.
D'aquest mètode ja en vaig parlar a l'anterior post. Vegeu aquí.
iTunes ("Compartir en casa") + ATV2
El ATV2 permet beneficiar-se de la opció que incorpora el iTunes per a compartir biblioteques del PC o Mac. Simplement, hem d'activar al menú del ATV2 la opció "Compartir en casa" i accedir a la opció "Ordenadores" on hauria d'apareixer la biblioteca del nostre PC, si és que l'hem configurat correctament.
Al PC hem d'engegar el iTunes i també activar la opció "Compartir en casa" associat al nostre compte d'Apple. Per tant, sempre que vulguem accedir a la biblioteca des del ATV2 hem d'assegurar-nos de tenir el iTunes engegat.
Això va molt bé per a compartir la música, ja que el format més extés, el MP3, és compatible amb el iTunes. Ara bé, per a compartir la biblioteca de videos no resulta tan senzill. Hem de Transformar tota la videoteca en un format iTunes-compatible!!!!
Aquesta és potser la sol·lució més feixuga de totes. La que costa més feina en la seva fase de preparació però alhora la més segura ja que, en principi, utilitzarà elements més segurs almenys en la seva fase de visualització.
Aquí si em permeteu, faig un parèntesis per a aclarar un punt que sovint és confon. Es tracta dels codecs de video i els formats contenidors.
Els còdecs de video són els programes ideats per a codificar/descodificar una senyal de dades digital. Consten d'uns algoritmes que intenten aportar un equilibri màxim entre factor de compressió i qualitat.
Alguns exemples de codecs: H.261, MPEG-1, MPEG-2, H.263, MPEG-4 part 2/H.264, MPEG-4 part 10, Sorenson 3, WMV, RealVideo, Cinepak.
D'un còdec se'n poden fer diverses implementacions que es diferenciaran pel nom del creador. Per exemple,
del codec MPEG-4 ASP, hi ha les següents implementacions: 3ivx, DivX, Nero Digital, FFmpeg MPEG-4, Xvid, HDX4...,
i del codec H.264/MPEG-4 AVC, tenim les següents implementacions: CoreAVC, Blu-code, DivX H.264, Nero Digital AVC, QuickTime H.264, x264
El mateix passa amb els còdecs d'audio.
Un format contenidor és un format d'arxiu que pot contenir diverses tipus de dades, comprimides mitjançant diferents còdecs. Aquests formats permeten combinar diferents tipus de dades (audio i video), facilitar la seva sincronització al reproduir-los. Els més avançats incorporen metadades, capítols, subtítols. Els més famosos són:
AVI, MOV, MP4, Ogg, Matroska, ASF, RealMedia
Per tant, un fitxer amb extensió .AVI és un fitxer que conté dades de video i de audio comprimides, en els seus respectius còdecs. El video pot estar comprimit en un còdec DivX i l'audio en un còdec MP3 per exemple.
Un cop fet aquest parèntesis, continuem. El programa iTunes només permet reproduïr uns formats contenidors determinats:
MOV, MP4 o M4V
i aquests contenidors han de tenir els còdecs del tipus Sorenson 3 (el de QuickTime) o H.264/MPEG-4 AVC per a que l'iTunes els pugui llegir.
Per tant, dit això està clar que, hem de convertir tota la videoteca a un format compatible. Evidentment hi han programes de conversió de formats pensats per a això. Com ara el mp4converter , que permet convertir en batch una sèrie d'arxius al format de ATV2 sense massa clicks de ratolí. En funció de la potència del vostre PC, les conversions tardaran més o menys, però mitja hora per un episodi de 350Mb no te la treu ningú.
Un cop tingueu tot convertit a partir d'aquí els podeu arrastrar al iTunes. Un cop els hagueu importat, els podeu classificar en Pel·lícules i Programes de televisió. Per a fer-ho, sel·leccioneu els arxius tots de cop amb shift-botó del ratolí i desplegueu el menú amb el botó dret. Seleccioneu la opció "Obtener información". A la secció 'Opciones' trieu el tipus de suport, 'Película' o 'Programa de Televisión' si és un film ó una sèrie de TV.
A partir d'aquí, hi ha aplicacions per a omplir automàticament les metadades dels fitxers per a l'iTunes, com per exemple, iFlicks i MetaX.
El problema d'aquesta solució ja la podeu veure. Cada cop que afegiu un fitxer s'ha de convertir, s'ha d'afegir manualment al iTunes i s'han de baixar les metadades també de forma semi-manual.
Fer el Jailbreak (alliberar) el ATV2 i instal·lar-hi un media center com el XBMC.
Aquesta solució la veurem en un proper post.