dimarts, 12 d’octubre del 2010

Retro-media center


Com han canviat les coses en pocs anys. Des del Super 8 al Video domèstic. De l'anàlogic al digital.
Però encara tenia filmacions en Super 8 de la familia que m'agradaria traspassar al mon digital. En aquests posts intentaré fer-ho de forma casolana.
El que no entenc és que els nostres pares trobin dificultat en aprendre a apretar un botó i en canvi sabessin preparar una projecció de Super 8, que a mi almenys, em sembla bastant més dificil.
Bàsicament, el procediment consisteix en fer un Screener casolà. No us cregueu que a les botigues fan algo massa més sofisticat. Els principis són els mateixos però ho fan amb millors condicions. Tenen una màquina que s'anomena Telecine, que projecta el film i una càmara de video va grabant la projecció. Nosaltres farem el mateix però a casa. Això te una sèrie d'inconvenients que desprès veurem. Així doncs que necessitem:
  1. Un projector de Super 8.
  2. Un lloc on projectar (no té perquè ser molt gran, podem projectar de més aprop sobre una cartulina) o pantalla de projecció.
  3. Una càmera de video. (Important: si pot regular la velocitat o shutter)
  4. Tarja digitalitzadora de video (si la càmera es MiniDV)
  5. Software d'edició de video
  6. Eines per a tractar pel·lícules de Super 8 (per poder fer cut & paste)
Important tema de la velocitat de projecció:
El Super 8 pot treure a 18 fps o 24 fps, en canvi el sistema PAL de TV, va a 25 fps. Això a la pràctica és la velocitat a la que va l'obturador. Però be, a nosaltres el que ens afecta això és un efecte anomenat flicker. Quan veguem a la pantalla el que hem grabat, podrem observar unes fluctuacions de llum o pantallades blanques molt típiques i molestes. Per a eliminar aquest efecte, hi ha dues opcions, si el projector de Super 8 ho permet, variar la velocitat de projecció i si no, mirar de variar la velocitat de la càmara de video o shutter.

Pas 1. Preparar el sistema.
Coloquem de forma òptima el projector i al seu costat la càmera de video de forma que enfoqui a la pantalla on projectarem. Regulem el zoom del projector i el de la càmera fins que estigui tot ben centrat i correcte. Fer algunes probes de projecció observant a través de la càmera de video per veure com queda abans de començar a grabar.

Pas 2. Projectar.
Comencem a projectar alhora que prenem el botó del REC de la càmera de video. Assegureu-vos que la cinta de la càmera de video està rebobinada, hi ha prouta bateria o està enxufada a la corrent i tindrem prouta cinta. Si teniu algun accident a l'hora de passar la pel·lícula i es trenca, haureu de procedir a una operació d'empalte de pel·lícula. Al final del post hi podeu veure un video sobre el procediment.

Pas 3. Digitalitzar
Connectar la càmera de video a la sortida de la tarja digitalitzadora de l'ordinador. Obrir el software de captura de video. Passar la pel·lícula i grabar-la en un fitxer de video. Si voleu fer un DVD, passeu-la en format mpeg2.

Pas 4. Edició de video
Editar el video, amb un software d'edició de video: Afegir-hi efectes d'entrada i de sortida. Títols. Banda sonora si no en tenia. Exportar el resultat final en un altre fitxer de video.

Pas 5.
Amb un software d'edició de DVD agafeu tots els fitxers que heu generat i els col·loqueu com vulgueu en el menu del DVD. Afegiu un fons xulo, una banda sonora i ja està. Genereu el DVD i el grabeu.

Això és a grans trets com funciona el sistema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada