dimecres, 10 de setembre del 2014

Projecte Media Center: Situació actual

El projecte Media Center és potser el més desenvolupat degut a que hi he destinat més temps i des de fa més.
Queda molt enrere el temps aquell en que acumulava DVDs de pel·lícules i CDs de música a les estanteries o calaixos. Ara tot està emmagatzemat en disc durs accessibles per la intranet o WiFi. Hi ha 4 grans aspectes que configuren un Media Center:
Video, Audio, Fotografia i TV.

Audio
Aquest tema ha quedat solucionat mitjançant els serveis al núvol. iTunes Match i Google Music. Tinc tota la música en aquests serveis, ni tan sols n'he deixat una copia al disc dur. Amb això tinc accés des de qualsevol lloc a tota la música, tan a casa com a fora. 

Video
Malauradament encara no es assequible ni pràctic tenir tota la col·lecció de pel·lícules al núvol. L'espai de disc dur és massa car per a la quantitat de Gb que m'ocupa. La velocitat de pujada de gairebé tots els proveïdors d'ADSL és penosa. Això vol dir que he de mantenir els fitxers en un disc dur ben gran, només accessible internament i també implica que s'ha de tenir en compte el tema dels backups.

Fotografia
Es manté en local. Amb copia de seguretat en disc durs externs.

TV
Receptor USB de TDT a l'ordinador controlat amb el Software del propi USB.

Desprès de moltes etapes sembla que finalment he assolit un sistema que m'agrada. Repeteixo, hi ha milers de dissenys diferents. Son això, dissenys, que s'adapten a les necessitats, gustos i predileccions de cadascú. Aquí està la gràcia. Ho pots fer tan complexe com vulguis, tan car com puguis o tan barat com et permeti el mercat.
Un aspecte a tenir en compte i que condiciona molt la teva infraestructura és la distribució de la teva casa. En el meu cas, tinc unes golfes que en un principi destinava a llibreria. El cas és que vaig acabar per no pujar-hi gens. Va acabar sent una habitació dels mals endreços. Un dia, vaig veure clar que estava desaprofitant l'espai i per a dotar-lo de vida se'm va acudir que ficar-hi una TV de més grandària que la que tenia al menjador m'impulsaria a pujar-hi. Va funcionar. El problema és que se'm va duplicar el espai audiovisual i aviat no n'hi va haver prou amb una TV. Volia veure sèries i pel·lícules que tenia a l'ordinador del pis de baix. Aquí va ser quan van començar els maldecaps. Així doncs, desprès d'una evolució que ha durat anys aquesta és la meva infraestructura actual:


Al despatx:

Discs durs externs: On s'emmagatzema tot el material audiovisual. Son 4 discs. 1 de 4Tb i el seu corresponent disc de backup i un de 2Tb i el seu disc per backup.

Menjador:

Al menjador hi tinc la TV vella i un projector. Quan vaig comprar el projector la idea era instal·lar-lo a la buhardilla, però la inclinació del sostre ho feia inviable, per tant vaig haver d'nstal·lar-lo al menjador.

Mac mini: Els discs durs externs estan gestionats per un Mac Mini, a través d'un lladre USB. El cor del sistema. És l'encarregat de les descàrregues i de gestionar els fitxers. De oferir-los per SAMBA.De fer les copies de seguretat setmanals. També allotja el software media Center, el XBMC, per a reproduïr videos al projector i a la TV. El Mac Mini és al costat de la TV. És silenciós, fiable i cómode de fer servir. Podria ser qualsevol altre ordinador o mini PC que es pugui controlar des del sofà amb un comandament. També es podria dividir en dos i utilitzar un settopbox, un d'aquests accessoris SmartTV Android o un AppleTV d'una banda i un servidor PC per a descàrregues i emmagatzematge, però si es pot fer tot amb un sol aparell millor no?

Home Cinema / Bluray: El Mac Mini té sortida de video HDMI que va al Home Cinema, que a més és reproductor de BluRay. El Home Cinema proporciona el 5.1 amb els seus altaveus.

Splitter HDMI: Com que el Home Cinema només té una sortida HDMI OUT i vull que la imatge surti per la TV i pel projector (no cal engegar el projector per veure segons que), necessito un distribuidor HDMI (splitter HDMI) que reparteix la senyal en 2 sortides HDMI: una a la TV i l'altra al projector.

A les golfes:

Mini PC: Abans hi tenia un AppleTV2 amb jailbreak i un XBMC però era lent, no es deixava actualitzar gaire bé i tenia problemes de funcionament. Així que vaig reaprofitar un miniPC, hi he instal·lat un XBMCBuntu i va molt bé. Es connecta als discs durs del Mac Mini compartits per Samba o bé mitjançant el protocol UPnP amb el XBMC del Mac Mini. D'aquesta altra manera puc sincronitzar l'estat dels vídeos entre els dos entorns.



Bé, bàsicament aquesta seria la infraestructura. No ha estat sempre així, ha anat evolucionant amb el temps. Possiblement es podria simplificar, o bé, obtenir el mateix resultat amb components més barats. Però també s'ha d'afegir un component de gustos personals. Prefereixo un ordinador que és més configurable i més flexible, que no un Set Top Box més limitat en quant a velocitat i opcions. M'agrada provar coses noves. A banda de la seva funcionalitat és un joc per a mi anar provant diferents sistemes i opcions.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada