dimecres, 11 de març del 2015

Afegir un disc dur extern a la Raspberry PI 2

Primer les males noticies: NO es pot substituir TOTALMENT la tarja MicroSD per un disc dur extern. la Raspberry sempre necessita arrencar amb la tarja MicroSD.

I ara les bones: SI que es pot substituir PARCIALMENT. L'instal·lació de l'OpenElec a la tarja o al disc dur consta de dues particions: System i Storage. A System tenim el que indica el seu nom, el sistema operatiu, i a Storage les carpetes pròpies del Kodi. El que si podem fer és moure la partició Storage a un altre disc i canviar alguna cosa per a que vagi a buscar-la al nou lloc.

Així doncs, necessitarem una memoria USB o bé un disc dur extern USB. Jo utilitzaré un disc dur SSD i una caixa externa SATA Conceptronics per adaptar un disc SATA a USB.


Insertem el disc SSD al connector SATA de la caixa:


Finalment tanquem la caixa i atornillem:


Ara hem de copiar la partició Storage al nou disc USB. Per a fer-ho hi ha varies maneres. Els que ja en sabeu, segurament ho fareu com més us resulti còmode. Per exemple, amb un PC amb Linux:


  • Extraieu la tarja microSD de la RaspBerry i connecteu-la al vostre ordinador. Connecteu-hi també el disc USB.

  • Mitjançant la comanda parted -l o fd comproveu a quines particions ha muntat els discs el sistema.

  • Creeu una imatge de la partició storage de la tarja microSD al vostre disc dur del PC amb la comanda dd, al paràmetre if s'indica la partició amb el nom designat pel vostre sistema. Al paràmetre of s'indica el nom del fitxer corresponent a la imatge:

    dd if=/dev/mmcblk0p2 of=mmcblk0p2.img bs=4096 conv=notrunc
  • Graveu la imatge creada a la partició del disc dur. Al paràmetre if s'indica el nom del fitxer amb la imatge i al of, la partició destí del vostre disc dur USB:

    # dd if=mmcblk0p2.img of=/dev/sdb1 bs=4096 conv=notrunc
  • Acabeu amb la comanda sync per a que es confirmi la copia.

  • Desprès amb la comanda gparted, podeu redimensionar la partició nova per a que abasti tot el disc dur si voleu, o crear més particions per a dades etc..
Ara ja podem connectar-ho tot a la Raspberry:
  • Connecteu la tarja microSD.
  • Connecteu el disc dur USB a la Raspberry
  • Engegueu la Raspberry
  • Connecteu-vos a la Raspberry via ssh (espero que hagueu seleccionat la opció d'instal·lació del openssh quan heu instal·lat l'openElec), per a fer-ho, aneu al menu de Configuració del Kodi, submenu sistema i busqueu la IP.

    ssh root@192.168.1.33 (això és un exemple, la IP que us hagi assignat el router)
    password: openelec

  • un cop a dins,  localitzeu les particions de la tarja microSD i la del disc dur USB amb df -h:
  • # df
    Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
    none                    189512     89556     99956  47% /dev
    /dev/mmcblk0p1          127730     99214     28516  78% /flash
    /dev/mmcblk0p2          774064    773968         0 100% /storage
    /dev/loop0               89472     89472         0 100% /
    none                    191008         0    191008   0% /dev/shm

    Ara heu de modificar el fitxer cmdline.txt que es troba a la partició flash muntada a l'arrel. Però compte, si intenteu editar aquest fitxer no us ho permetrà el sistema, ja que, la unitat ha estat muntada només de lectura (Read-Only). Per a salvar a aquest problema heu de re-muntar la partició amb la comanda:

    # mount -o remount,rw /flash

  • Ara si, ja el podem modificar:

    vi /flash/cmdline.txt

  • El fitxer conté una única línia de la següent forma:

    boot=/dev/mmcblk0p1 disk=/dev/mmcblk0p2 ssh quiet

  • El paràmetre boot indica la partició del sistema que es troba a la tarja microSD. Aquest NO s'ha de canviar, altrament, el sistema no es podria carregar.

  • El segon paràmetre disk, l'heu de substituir per la partició corresponent al disc dur USB que ha muntat la Raspberry, per exemple en el meu cas: /dev/disk1 . Així quedaria:

    boot=/dev/mmcblk0p1 disk=/dev/disk1 ssh quiet

  • Guardem el fitxer i reiniciem amb la comanda: # reboot

I ja està!!! Si tot ha anat bé, en reiniciar s'engegarà Kodi i anirà a buscar les dades al disc dur USB. Es nota per la llum del disc dur que denota el seu us.

Anàlisi final.

Realment jo no he notat massa diferència en quant a velocitat, clar que per molt disc dur SSD que sigui, el coll d'ampolla deu ser a la interfície USB 2.0 de la RaspBerry (no, no és 3.0, però la caixa del disc dur extern que tinc tampoc ho és, així que m'és igual).
Tenint en compte això potser no caldria que fos un disc dur SSD si no hem de guanyar velocitat. No sembla que pugui activar TRIM amb la Raspberry i això perjudica la vida útil del disc SSD.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada