diumenge, 3 de maig del 2015

Adeu Ninjablocks. Hola BeagleSNES.


Fa un temps vaig adquirir, via projecte de crowdfunding, un sistema de domòtica anomenat NinjaBlocks. El sistema consta d'un cervell central i una sèrie de sensors, de temperatura, de presència i de proximitat. Pots afegir nous tipus de sensors o commutadors que l'aparell activa o desactiva enviant un senyal per la freqüència de 2.4Ghz. El cervell és una placa de baix consum BeagleBone Black. La BBB és la segona versió de la BeagleBone. És una altra d'aquestes plaques de l'estil d'Arduino o Raspberry Pi, però que no és tan famosa per aquestes contrades (o almenys jo no l'he sentit anomenar gens).
El cas és que el sistema de domòtica no m'ha acabat de convèncer. El principal problema és que és controla tot des del núvol. Tu registres l'aparell i el configures amb la interfície gràfica que es troba en els seus servidors. De la mateixa manera estableixes unes regles, per exemple, encén la bombeta si el sensor 
de proximitat s'activa (col·locant un commutador del tipus adequat a l'endoll de la bombeta es clar). Sona molt bé, però les regles s'emmagatzemen al seu servidor i això no m'agrada. Fa que tot plegat no resulti gaire viable. Ha d'estar contínuament comprovant que no succeeix un event i per tant permanentment enllaçat amb el núvol. Si tens una bona connexió suposo que es pot suportar però en el meu cas, de vegades funciona

va i de vegades no. Suposo que no responia en temps real. A banda d'això, no em fa massa gràcia que els aparells de casa es controlin des d'un servidor extern. La interficie també estava bastant verda, i les regles no es guardaven correctament.
Per tot plegat, el sistema feia temps que esperava guardat en un calaix a que es decideixin a treure un sistema que s'executi localment, com molts els ho demanen. Però el projecte ha anat per uns altres camins. Ara es dediquen a un altre dispositiu més evolucionat, i han abandonat bastant el ninjablocks. Així que tenia un dispositiu que se m'estava fent vell en un calaix, i vaig pensar en reconvertir la placa en alguna altra cosa. Com que de media center ja el tinc a la RaspBerry vaig buscar per internet quines aplicacions podia tenir una BeagleBone Black i vaig veure que podia convertir-la en un emulador de videojocs retro de la SNES.

El projecte BeagleSNES.

El projecte consisteix en un emulador de videoconsoles de Nintendo per a la BeagleBone Black. 








Els ingredients que he necessitat són:
  • La placa BeagleBone Black
  • Una tarja Micro SD
  • Un cable de micro HDMI a HDMI
  • Un joystick/pad per jugar (compte per que no serveixen tots, jo he fet servir el de la PS3)
  • ROMs de jocs de NES o SNES

Passos a seguir:
  1. Descarregar la imatge del BeagleSNES http://beaglesnes.sourceforge.net
  2. Grabar la imatge a la MicroSD. Podeu seguir el manual segons el sistema que tingueu que trobareu en aquesta pàgina (tot i ser per a la Raspberry una imatge és una imatge): https://www.raspberrypi.org/documentation/installation/installing-images/
  3. Copieu les ROMs de jocs a la carpeta boot/bnes/images  
  4. Obriu el fitxer games.xml amb el vostre editor de text preferit. Aquest fitxer defineix els jocs que apareixen al menú un cop s'engegui el sistema. L'estructura és molt senzilla: hi ha varios tags que delimiten seccions segons el tipus de consola, per exemple <snes>. Si voleu afegir un joc, copieu tot el contingut que hi ha entre el tag <game> i modifiqueu els diferents tags:
    <title> Afegiu el títol del joc
    <rom> copieu aquí el nom del fitxer amb la imatge del joc. Elimineu els espais i altres caràcters que puguin ser problemàtics, tant del fitxer mateix com aquí.
    <image> opcionalment podeu afegir una imatge a la carpeta corresponent
    No cal ficar les rutes completes. Ja ho trobarà automàticament.

     <snes>
        <game>
          <title>GameTitle1</title>
          <rom>filename1.smc</rom>
          <image>box_image1.png</image>
          <year>1999</year>
          <genre>Genre1</genre>
          <genre>Genre2</genre>
          <text>Description text line 1</text>
          <text>Description text line 2</text>
          <text>Description text line 3</text>
          <text>Description text line 4</text>
          <text>Description text line 5</text>
        </game>
  • Es possible que en aquest mateix fitxer hagueu de modificar el mapeig de tecles si no us va bé la que ve predefinida.
  • Introduiu la tarja a la ranura de la BeagleBone Black
  • Connecteu l'HDMI per la part micro a la BBB i la part HDMI al televisor
  • Connecteu el comandament de la PS3 al port USB de la BBB.
  • Endolleu a la corrent i a jugar!!  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada