dimarts, 16 de setembre del 2014

Ambilight

Fa un temps que vaig instal·lar el sistema Ambilight a la pantalla de TV de l'àtic. Tinc la mania de veure sempre la TV a les fosques i aquest sistema diuen que va bé per a la vista. La idea de l'Ambilight és expandir els colors al voltant de la imatge més enllà de la pantalla no només per produir la sensació de que la pantalla és més gran sinó per que diuen els estudis que l'efecte és positiu per a l'experiència, reduint l'esgotament visual de l'espectador i millorant l'experiència visual en general.
El sistema Ambilight va ser inventat per Philips i aplicat a determinats models de la seva gama d'aparells de Televisió. Per això al principi, no era a l'abast de tothom. Ara però, amb la difusió de les llums LED aquest sistema és fàcilment reproduïble si ets un geek i una mica manetes. La idea es situar al voltant de la pantalla una sèrie de llums LED controlades per un microprocessador. I aquest micro, controlar-lo mitjançant software del PC sincronitzat amb el software reproductor de vídeo.
Internet és ple d'articles on s'explica, amb tota mena de detalls, com fer-se un sistema d'Ambilight casolà, així que no ho repetiré aquí, però si que us
en faré 5 cèntims per a que vegueu quines opcions hi ha.
D'entrada depèn de la instal·lació que tingueu. Algunes per exemple són més adequades per la seva flexibilitat:

Raspberry Pi + Raspbmc: No necessitareu gran cosa més a banda dels LEDs i . Això si, el software carrega bastant el processador. Aquí teniu una guia detallada: http://misapuntesde.com/res/Ambilight_con_Raspberry_Pi.pdf
Per a descarregar de càrrega la Raspberry podeu afegir un Arduino a qui delegar el control del sistema Ambilight.

Ambione: PC + Arduino: En aquesta configuració contem amb un PC amb XBMC com a Media Center conectat via USB a un Arduino i una placa per montar un circuit, connectada via el port sèrie. Requereix una mica més de manya doncs s'ha de soldar un circuit senzill.
http://www.briefer.es/2012/01/amblone-fabricate-tu-propio-ambilight

A banda d'aquestes opcions n'hi ha d'altres. Si feu una senzilla cerca per google o youtube us en sortiran unes quantes més. Bàsicament totes tenen la mateixa idea: Un PC o Raspberry on instal·lar el reproductor multimèdia i un controlador associat per gestionar les tires LED pegades al voltant de la pantalla.
Pel que fa al software, podeu fer servir software lliure: el XBMC com a Media Center amb un plugin anomenat boblight que s'instal·la des del propi XBMC de forma molt senzilla. Però compte per que aquest plugin necessita un daemon associat boblightd. Segurament no trobareu una versió compilada especifica per al vostre sistema operatiu així que us recomano un sistema en el que us resulti senzill compilar-lo. (jo tenia OpenElec i a l'hora d'actualitzar paquets necessaris per a compilar em deia que s'havia desactivat l'actualització dels paquets per tal de garantir una futura actualització automàtica del sistema. Suposo que és pot activar fàcilment però com que acabava d'instal·lar-lo vaig optar per canviar a XBMCbuntu.) : https://code.google.com/p/boblight/wiki/boblightd .

Finalment, si no voleu complicar-vos massa la vida o us fa por ficar-vos-hi, també podeu comprar directament tot el sistema per Internet. El projecte kickstarter lightpack us porta a casa les llums LED preparades per a empegar al voltant de la pantalla i una caixa a la que es connecten fàcilment, que també pots empegar darrera la TV i que va connectada al PC per USB. Us costarà al voltant de 100 euros (la comoditat es paga). Tot i així, no us estalviarà tots els maldecaps si voleu fer servir boblight com a software controlador enlloc del seu propi. Per a fer servir boblight, necessitareu un fitxer de configuració. Teniu tot el necessari en aquesta web: http://runcoderepeat.com/setting-up-lightpack-with-boblight-and-xbmcbuntu/

Com veieu el tema dona per a molt. Un bon lloc per a començar, en català, tot i que inacabat encara el teniu a:
http://rubeninfante.com/ca/2013/12/26/ambilight-casero-bueno-y-barato-parte-1-materiales/

Un altre punt d'entrada a projectes ambilight:http://www.ambilight4pc.com

Molta sort!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada